Diskarna är en speciell typ av broskskiva som binder samman och fungerar som en stötdämpare mellan de 24 kotorna i ryggraden. Varje disk sitter fast i kotan över och under. Detta ger ett lagom mellanrum för nervrötterna som kommer ut mellan kotorna. En disk kan bli tunnare, bukta ut, tränga ut (diskbråck) och de kan bli kilformade. Kiropraktisk behandling kan vara effektiv när man har diskbråck.
Varje disk består av en mjukare kärna med ett tandkrämsliknande material och en yttre "ring" bestående av en speciell typ av fibrer. Friska diskar ger dig flexibilitet, så att du kan böja och vända dig. Det är genom denna pumpande rörelse som diskarna får sin näring. När kotorna tappar sin normala rörlighet (låsning) reagerar diskarna genom att forma sig som en kil. Detta är det första tecknet på en skadad disk. Detta kan irritera eller trycka på intilliggande nerver, utan att man nödvändigtvis känner någon smärta ännu. Även innan klara symptom uppkommer kan kiropraktisk behandling vara effektiv.
Diskutbuktning
En disk kan också bukta ut (diskutbuktning), ungefär som en blåsa när man har ett skavsår. När den mjuka kärnan i disken pressas ihop trycks den utåt där diskens kant är som svagast. Denna felställning kan ge klara symptom (t.ex. ischias) när intilliggande nerver påverkas. Musklerna i ryggen drar ihop sig för att skydda området. Det är vetenskapligt dokumenterat att kiropraktisk behandling kan vara effektiv.
Diskbråck
Den mest extrema formen av skada en disk kan råka ut för är när det bildas ett diskbråck. Då läcker det mjuka materialet som finns inuti disken ut i intilliggande vävnad. När disken tappar sin dämpningsfunktion gör det ofta ont att röra sig. Det kan sluta med operation som ett försök att dämpa symptomen.
Om man låter låsningar finnas för länge i ryggen kan detta göra så att diskarna blir mer sårbara och skadas lättare och det kan leda till ett diskbråck. Patienter som kommer till oss säger ofta: "Jag gjorde ingenting" eller "Jag böjde mig bara för att knyta skorna".
Ta reda på om vi kan hjälpa dig!