Skip to main content

Har du ont i höften?

Höftlederna tillhör de större lederna i vår kropp och mycket av kroppens tyngd vilar på dessa två leder. Tillsammans med bäckenet och korsbenet bildar höftlederna grunden för resten av ryggraden. Nästan allt vi gör innebär belastning på höftlederna och det är därför viktigt att förstå deras funktion och veta hur vi kan agera när problem uppstår.

Vad är orsakerna till höftproblem?

Problem med höfterna är tyvärr en vanlig åkomma. Det finns dock flera olika orsaker till höftproblem. Inte alla höftbesvär är orsakade av förslitning i höftleden. En kiropraktor utför en noggrann undersökning av höftlederna samt muskler och leder i området för att ställa en diagnos innan behandling kan påbörjas. Ibland kan det vara svårt att skilja på höftledsproblem och besvär från andra delar i området, t.ex. bäckenet, och då kan en röntgenundersökning vara till hjälp.

Höftledsförslitning (coxarthros)

Slitage i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Den drabbar lika många kvinnor som män och risken ökar med ökad ålder. Den börjar i ledbrosket och med långsam utveckling tunnas ledbrosket ut och blir mer ojämnt. Symptomen på artros i höftleden är smärta och stelhet, samt försämrad rörlighet. Till slut är brosket helt borta och ben slits mot ben. Att hitta ett smärtfritt läge blir allt svårare och all belastning ökar smärtan. I slutstadiet berörs ledens alla vävnader. Blir smärtan så svår att den börjar påverka ens vardagsliv, är operation ofta det enda alternativet, och leden ersätts med en protes.

Andra orsaker till smärta i höften

Inte alla höftbesvär kommer från själva höftleden. Det kan upplevas så, men undersökning visar något annat. Det är mycket vanligt att besvär från leder och muskler i rygg och bäcken ger smärtor och stelhet i området runt höftlederna. Även felställning i fötterna kan ge upphov till inflammationer i muskler och leder i området kring höften. Sneda fötter ökar med tiden risken för förslitningar i höfter och rygg. Smärta som strålar från höften mot låret kan också vara s.k. falsk ischias.

Vanliga Frågor om Höftproblem


Varför undersökte kiropraktorn min nacke?

Många patienter blir förvånade att kiropraktorn också undersöker områden där man inte har ont. Smärta i höften kan i vissa fall vara kompensationer för andra problem i fötterna, knäna, ländryggen och nacken. Din kiropraktor ser dig som en hel person, inte som en samling delar.

Hur många behandlingar krävs det?

Vissa patienter märker en förbättring snabbt. För andra tar det längre tid innan de märker någon skillnad, ibland flera veckor eller t.o.m. månader av behandling. Om du har haft ont under flera år kan det ta lång tid innan du känner dig bättre. Vi kommer att följa upp dina resultat över tid och ändra våra rekommendationer om det skulle vara nödvändigt.

Vad händer om ni inte kan hjälpa mig?

Om vi inte kan hitta orsaken till dina problem eller rätta till problemet, kommer vi att skicka dig vidare till andra experter som kanske kan hjälpa dig istället. Din hälsa och att du blir nöjd är det som är viktigast.

Hur fungerar kiropraktik?

Kiropraktik fungerar därför att du är en självläkande och självreglerande organism som kontrolleras av ditt nervsystem. Millioner av instruktioner flödar frän din hjärna, genom din ryggrad, och ut till varje organ och vävnad i din kropp. Signaler som skickas tillbaka till hjärnan bekräftar att din kropp fungerar som den ska. Nedsatt rörlighet av kotorna i ryggraden kan störa denna kommunikation genom att irritera nerverna mellan kotorna, och leda till nedsatt funktion i din kropp. Specifika justeringar av kotorna kan förbättra denna kommunikation och hälsa återvänder ofta när nervsystemet kan kommunicera effektivt med resten av kroppen.

Behöver jag en remiss till röntgen?

Röntgenbilder och andra undersökningar (t.ex. magnetkamera) kan vara värdefulla. Bilder på din ryggrad kan, speciellt efter en skada, bekräfta andra undersökningsfynd, och ge dig en mer precis behandling. Din kiropraktor vet om vi behöver remittera dig till röntgen efter den första konsultationen.

Kontakt

Kiropraktorakuten
Hospitalstorget 2A
582 27 Linköping
+46 (0) 13 104300

Vill du veta mer eller boka tid?

Vi ser fram emot
att höra från dig!