Klämda Nerver
Har jag en nerv i kläm i nacken eller ryggen?

Man brukar säga att man ”har en nerv i kläm i ryggen eller nacken”, men det är mer som pågår än vad man kan tro!

De 24 rörliga kotorna i din ryggrad skyddar din ryggmärg och dina nerver, samtidigt som de låter oss vända och böja oss. Nervrötter utgår från ryggmärgen i par mellan varje kota och går till dina organ och vävnader i din kropp. När dessa öppningar blir blockerade (även väldigt lite) så kan inte längre din hjärna styra och kontrollera din kropp på ett effektivt sätt.

Videon nedanför förklarar hur hjärnan kommunicerar med resten av kroppen och varför det är viktigt att denna kommunikation får ske obehindrat:


 

När en kota i ryggen tappar sin normala rörlighet, kan de inkräkta på dessa viktiga öppningar. Detta kan resultera i att nerverna blir irriterade. Vi kallar detta för en subluxation (låsning). Det kan röra sig om en nerv i kläm i ryggen eller nerver i kläm i nacken. När nerverna är i kläm i ryggen eller nacken kan det leda till en mängd olika symptom såsom:

  • Smärta i ryggen eller nacken.
  • Smärta i axeln eller armen.
  • Smärta i höften, skinkan eller i benet (falsk eller äkta ischias)
  • Domningar eller stickningar i armarna eller benen.
  • Svaghetskänsla i musklerna i armarna eller benen.

Vad man får för symptom beror på vilken nivå (nivåer) i nacken eller ryggen som nerven (nerverna) är i kläm och hur allvarligt problemet är.

Två Typer

När en kota tappar sin normala rörlighet kan detta leda till två olika typer av nervstörningar:

  • Kompression – betyder att nervstörningen orsakas av direkt tryck på nerven. Detta är överraskande nog relativt ovanligt.
  • Facilitative – detta är när nerven är sträckt, vriden eller skavd. Tänk hård vävnad (ben) på mjuk vävnad (nerv).

Kom dock ihåg att kotorna i vår ryggrad är statiska strukturer. De rör sig inte om inte musklerna gör så att de rör sig. Och musklerna rör inte på kotorna om inte nervsystemet bestämmer att de ska det. En irriterad nerv utlöser en ond cirkel. Vårt jobb är att hitta dessa områden i ryggraden och minska hur de påverkar ditt nervsystem.

En Precis Knuff

När man har problem med en nerv i kläm kan behandling av en kiropraktor vara effektiv. En grundlig undersökning hjälper oss att hitta områden i ryggraden där kotorna inte rör sig som de ska. Vi ger dem sidan en liten precis ”knuff” kallad en justering. Din kropp använder denna energi för att rätta till sig självt, när nervirritationen minskar. Eftersom kiropraktik påverkar integriteten av ditt nervsystem, är det en naturlig lösning på många problem med hälsan. Ring till oss och ta reda på om vi kan hjälpa dig.

Vanliga Frågor om Klämda Nerver

Hur lång tid tar det för nervirritationen att försvinna?
Vissa patienter märker en nästan omedelbar förbättring av behandling hos kiropraktor. Hos andra kan det ta flera veckor eller t.o.m. månader innan man märker en förändring. Många faktorer påverkar läkningsprocessen. Hur länge har du haft en "nerv i kläm"? Håller du dig till din behandlingsplan? Får du tillräckligt med vila, motion och näring? Röker du? Är din hälsa för övrigt bra? De flesta märker av tillräckliga resultat inom en kort tid som motiverar till att fullfölja våra rekommendationer.
Varför föreslog inte min läkare kiropraktorbehandling?
Detta håller på att förändras. Åratal av förutfattade meningar och skepsis, ger vika för vetenskapliga bevis för effekten av vår behandling. Det tar tid att förändra dessa attityder. Men när fler och fler söker alternativ till mediciner och operationer, ökar också de tillfällen då en läkare rekommenderar en kiropraktor.
Hur fungerar kiropraktik?
Kiropraktik fungerar därför att du är en självläkande och självreglerande organism som kontrolleras av ditt nervsystem. Millioner av instruktioner flödar frän din hjärna, genom din ryggrad, och ut till varje organ och vävnad i din kropp. Signaler som skickas tillbaka till hjärnan bekräftar att din kropp fungerar som den ska. Nedsatt rörlighet av kotorna i ryggraden kan störa denna kommunikation genom att irritera nerverna mellan kotorna, och leda till nedsatt funktion i din kropp. Specifika justeringar av kotorna kan förbättra denna kommunikation och hälsa återvänder ofta när nervsystemet kan kommunicera effektivt med resten av kroppen.
Tänk om jag inte kommer ihåg varför jag har fått ont?
Detta är vanligt. Vår kropp är anpassningsbar. Vi kan oftast anpassa oss till olika typer av belastningar under många år utan att få några symtom. Sedan blir bägaren till slut full även av små droppar, och vi dukar under av all uppbyggd belastning och får ont. Så det gör inget om du inte vet vad som gjorde att du fick ont, vi hittar orsaken till dina besvär ändå.