Skip to main content

Man brukar säga att man ”har en nerv i kläm i ryggen eller nacken”, men det är mer som pågår än vad man kan tro!

De 24 rörliga kotorna i din ryggrad skyddar din ryggmärg och dina nerver, samtidigt som de låter oss vända och böja oss. Nervrötter utgår från ryggmärgen i par mellan varje kota och går till dina organ och vävnader i din kropp. När dessa öppningar blir blockerade (även väldigt lite) så kan inte längre din hjärna styra och kontrollera din kropp på ett effektivt sätt.

Videon nedanför förklarar hur hjärnan kommunicerar med resten av kroppen och varför det är viktigt att denna kommunikation får ske obehindrat:


 

När en kota i ryggen tappar sin normala rörlighet, kan de inkräkta på dessa viktiga öppningar. Detta kan resultera i att nerverna blir irriterade. Vi kallar detta för en subluxation (låsning). Det kan röra sig om en nerv i kläm i ryggen eller nerver i kläm i nacken. När nerverna är i kläm i ryggen eller nacken kan det leda till en mängd olika symptom såsom:

  • Smärta i ryggen eller nacken.
  • Smärta i axeln eller armen.
  • Smärta i höften, skinkan eller i benet (falsk eller äkta ischias)
  • Domningar eller stickningar i armarna eller benen.
  • Svaghetskänsla i musklerna i armarna eller benen.

Vad man får för symptom beror på vilken nivå (nivåer) i nacken eller ryggen som nerven (nerverna) är i kläm och hur allvarligt problemet är.

Två Typer

När en kota tappar sin normala rörlighet kan detta leda till två olika typer av nervstörningar:

  • Kompression – betyder att nervstörningen orsakas av direkt tryck på nerven. Detta är överraskande nog relativt ovanligt.
  • Facilitative – detta är när nerven är sträckt, vriden eller skavd. Tänk hård vävnad (ben) på mjuk vävnad (nerv).

Kom dock ihåg att kotorna i vår ryggrad är statiska strukturer. De rör sig inte om inte musklerna gör så att de rör sig. Och musklerna rör inte på kotorna om inte nervsystemet bestämmer att de ska det. En irriterad nerv utlöser en ond cirkel. Vårt jobb är att hitta dessa områden i ryggraden och minska hur de påverkar ditt nervsystem.

En Precis Knuff

När man har problem med en nerv i kläm kan behandling av en kiropraktor vara effektiv. En grundlig undersökning hjälper oss att hitta områden i ryggraden där kotorna inte rör sig som de ska. Vi ger dem sidan en liten precis ”knuff” kallad en justering. Din kropp använder denna energi för att rätta till sig självt, när nervirritationen minskar. Eftersom kiropraktik påverkar integriteten av ditt nervsystem, är det en naturlig lösning på många problem med hälsan. Ring till oss och ta reda på om vi kan hjälpa dig.

Vanliga Frågor om Klämda Nerver


Kommer ni att justera nacken?

Om ditt problem är orsakat av onormal rörlighet av kotorna i nacken, kan justeringar av nacken vara effektiv. Det finns många sätt att justera nacken på, och din kiropraktor har blivit en erfaren mästare. Åratal av utövande gör dessa justeringar säkra och effektiva. Mycket säkrare än vanlig magnecyl eller muskelavslappnande mediciner!

Hur lång tid tar det för nervirritationen att försvinna?

Vissa patienter märker en nästan omedelbar förbättring av behandling hos kiropraktor. Hos andra kan det ta flera veckor eller t.o.m. månader innan man märker en förändring. Många faktorer påverkar läkningsprocessen. Hur länge har du haft en "nerv i kläm"? Håller du dig till din behandlingsplan? Får du tillräckligt med vila, motion och näring? Röker du? Är din hälsa för övrigt bra? De flesta märker av tillräckliga resultat inom en kort tid som motiverar till att fullfölja våra rekommendationer.

Hur många behandlingar krävs det?

Vissa patienter märker en förbättring snabbt. För andra tar det längre tid innan de märker någon skillnad, ibland flera veckor eller t.o.m. månader av behandling. Om du har haft ont under flera år kan det ta lång tid innan du känner dig bättre. Vi kommer att följa upp dina resultat över tid och ändra våra rekommendationer om det skulle vara nödvändigt.

Vad händer om ni inte kan hjälpa mig?

Om vi inte kan hitta orsaken till dina problem eller rätta till problemet, kommer vi att skicka dig vidare till andra experter som kanske kan hjälpa dig istället. Din hälsa och att du blir nöjd är det som är viktigast.

Hur fungerar kiropraktik?

Kiropraktik fungerar därför att du är en självläkande och självreglerande organism som kontrolleras av ditt nervsystem. Millioner av instruktioner flödar frän din hjärna, genom din ryggrad, och ut till varje organ och vävnad i din kropp. Signaler som skickas tillbaka till hjärnan bekräftar att din kropp fungerar som den ska. Nedsatt rörlighet av kotorna i ryggraden kan störa denna kommunikation genom att irritera nerverna mellan kotorna, och leda till nedsatt funktion i din kropp. Specifika justeringar av kotorna kan förbättra denna kommunikation och hälsa återvänder ofta när nervsystemet kan kommunicera effektivt med resten av kroppen.

Behöver jag en remiss till röntgen?

Röntgenbilder och andra undersökningar (t.ex. magnetkamera) kan vara värdefulla. Bilder på din ryggrad kan, speciellt efter en skada, bekräfta andra undersökningsfynd, och ge dig en mer precis behandling. Din kiropraktor vet om vi behöver remittera dig till röntgen efter den första konsultationen.

Kontakt

Kiropraktorakuten
Hospitalstorget 2A
582 27 Linköping
+46 (0) 13 104300

Vill du veta mer eller boka tid?

Vi ser fram emot
att höra från dig!