Sample Blog

En del patienter berättar att de varit hos någon behandlare som utgett sig för att vara både kiropraktor och massör eller kiropraktor och sjukgymnast eller kiropraktor och något annat. Behandlaren hävdade oavsett, att det han eller hon minsann gjorde var kiropraktiskt.

En del patienter berättar att de varit hos någon behandlare som utgett sig för att vara både kiropraktor och massör eller kiropraktor och sjukgymnast eller kiropraktor och något annat. Behandlaren hävdade oavsett, att det han eller hon minsann gjorde var kiropraktiskt.

Titelskydd

Sedan 2006 har legitimerade kiropraktorer titelskydd. Det är numera kriminellt och därmed straffbart att kalla sig legitimerad kiropraktor om man inte är det. Men det är fortfarande många som kallar sig kiropraktor utan att behöva uppvisa en enda studietimme, eller utger sig för att utföra kiropraktisk behandling. Om man som patient vänder sig till någon som utger sig för att vara kiropraktor antar de flesta att de kommit till riktig kiropraktor.

Så borde det naturligtvis vara! Konsulterar man en tandläkare förväntar man sig på samma vis att denne studerat och utexaminerats från en tandläkarhögskola. Statens nonchalans vad anbelangar patientsäkerheten för patienter som anlitar kiropraktorer är skrämmande. Detta är ändå lagar som nyligen trätt i kraft, vilket innebar att man för inte så länge sedan hade en utomordentligt god möjlighet att skapa en trygghet för allmänheten. Motiven till denna nonchalans kan man bara spekulera i.

Hur många kallar sig kiropraktor?

Hur många som kallar sig kiropraktor (eller hävdar att de utför kiropraktisk behandling) i Sverige är det ingen som riktigt vet, men uppskattningsvis uppgår antalet till ca 1 500 personer. Av dessa är cirka 5-600 legitimerade. Av de legitimerade kiropraktorerna är det knappt 200 som har en lång akademisk utbildning, det vill säga har tagit sin examen vid ett utländskt universitet. Legitimerade kiropraktorer med en akademisk utbildning är organiserade i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation.

Det är ytterst få av de akademiskt utbildade kiropraktorerna som utger sig för att vara något annat än kiropraktor. Däremot finns det väldigt många yrkesutövare som försöker få del av det goda rykte kiropraktik har. Kiropraktik är inte massage. Kiropraktik är inte nålar. Kiropraktik är inte samtalsterapi eller värmelampor. Kiropraktik är inte heller att på måfå några gånger trycka till så det knakar. Har du besökt någon som utgett sig för att ”göra lite kiropraktik, också” har du sannolikt hamnat hos en charlatan. Att ”utbilda” sig sporadiskt några kvällar eller helger under ett eller till och med två års tid gör ingen kiropraktor.

Det finns sannolikt ingen akademiskt utbildad kiropraktor som uppskattar att förväxlas med att vara läkare, sjukgymnast, massör, naprapat, osteopat eller annat. Det räcker gott att vara kiropraktor! Det är nämligen ett fantastiskt yrke.

Alla har sina roller

Alla har sin roll i vårdapparaten och i samhället och så länge varje vårdgivare ägnar sig åt det man är utbildad på och bäst lämpad för uppstår sällan missförstånd. Kiropraktorer har t.ex. viss utbildning inom gynekologi men det är förhoppningsvis ingen som skulle konsultera en kiropraktor för en gynekologisk undersökning.

Att konsultera någon som vidareutbildat sig inom andra områden kan vid första anblick tyckas bra, men gedigen yrkeskompetens och god klinisk yrkeserfarenhet brukar vara det allra viktigaste när man som patient är i nöd. Fundera över vem du skulle vilja anlita om du skulle behöva en ”hjärnoperation”. Någon som ibland utför ”hjärnoperationer” lite då och då, men även gör andra saker för sina patienter eller skulle du hellre vilja komma till någon som varje dag från morgon till kväll år ut och år in endast ägnar sig åt att ”operera hjärnor”? Vem skulle få sätta skalpellen i din hjärna? Det är samma sak med kiropraktik!

Ett professionellt, snabbt och välfungerande samarbete där alla vårdgivare är specialister inom sitt yrkesområde är vad patienter förtjänar och mår bäst av.