Skip to main content

Hönan eller Ägget?

Vilket kommer först, dålig funktion eller klara symptom?

Det är lätt att tänka att smärta eller värk kommer vid samma tidpunkt som det underliggande problemet. Men de två skiljer sig oftast åt.

Vi klarar oss ofta bra med ett problem som maler på, eftersom vår kropp är så anpassningsbar. Även om vi inte ännu har klara eller handikappande symptom så minskar vår förmåga att anpassa oss gradvis. Så till slut är allt som krävs en nysning, att man knyter sina skor eller man har ett projekt som måste bli klart i tid, för att bägaren ska bli full och rinna över, och symptom uppkommer.

”Jag gjorde ingenting!”

Det fanns troligen små ledtrådar till att något var på tok redan innan. Vi har alla olika känslighet när vi känner av vår kropp för att upptäcka om något är galet. Vissa av oss känner t.ex. att en förkylning är på gång redan när det börjar kittla lite i halsen, medan det hos andra krävs en rejäl bihåleinflammation innan de erkänner att de är förkylda.

Försök att bli mer medveten om din egen kropp. Ta notis om även de små förändringarna. Lägg märke till förändringar i din energinivå, ditt sömnmönster och din matsmältning. Nyckeln till framgång är att man reagerar när kroppen fortfarande viskar, i stället för att vänta tills kroppen måste skrika för att få hjälp!

När symptomen väl har uppkommit har problemet gradvis blivit sämre i det tysta. Var har därmed löst den gamla frågeställningen om vilket som kom först – hönan eller ägget!

Author

Super User

Vi hjälper dig till ett
liv i rörelse!