Skip to main content

Intelligent elller bara smart?

Om du skulle mäta pauserna mellan varje hjärtslag skulle du märka att de ändrar sig konstant. Graden av variation i hjärtrytmen indikerar hur bra din hälsa är (HRV).

Eller överväg ditt blodtryck. Traditionellt sett anses ett blodtryck på 120/80 vara normalt. Men det ”normala” varierar för dig under dagen. Om det inte gjorde det skulle vi kanske svimma av att bara ställa oss upp!

Dessa och många andra aspekter av vår hälsa är dynamiska. De ändras kontinuerligt beroende på vad vi upplever. Turligt nog har vi alla en inneboende intelligens som verkställer dessa anpassningar åt oss. Faktiskt är en definition på intelligens förmågan att anpassa sig till sin omgivning.

Din bil, som har begränsad intelligens, kräver att du gör det mesta av anpassningen till omgivningen. När du kör uppför en backe krävs det att du trycker lite extra på gaspedalen. Rött ljus? Du måste trycka på bromsen, med precis rätt kraft vid precis rätt tidpunkt. För att kunna köra din bil på ett effektivt och säkert sett måste du tillhandahålla det mesta av den intelligensen som krävs (även om moderna bilar är lite smartare).

Detta gäller inte din kropp. Ditt nervsystem, som kontrollerar och reglerar hela föreställningen, gör arbetet åt dig, om ditt nervsystem inte är försämrat. Således är regelbundna kiropraktiska kontrollbehandlingar inte bara intelligenta utan också smarta!

Author

Super User

Vi hjälper dig till ett
liv i rörelse!