Skip to main content

Vad är förebyggande behandling?

Det finns många anledningar att uppsöka en kiropraktor.1 En del söker för att de har ont, och andra för att de vill prestera bättre när de tävlar i någon idrott, och en del vill sova bättre. Det finns tusentals olika anledningar.

Men visste du att nästan 50% av patienterna som uppsöker en kiropraktor gör det enbart för att upprätthålla sin hälsa och sitt välmående?

Hjälper regelbundna justeringar din ryggrad?

Förebyggande behandling är när patienter får kiropraktisk behandling även när de inte har symptom, såsom smärta, stelhet eller något annat obehag. Tanken bakom förebyggande behandling är att regelbundna justeringar hjälper din ryggrad och ditt nervsystem att fungera på ett optimalt sätt, så att du kan prestera så bra som möjligt, och se till så att man inte får ont igen. 2

Vad säger forskningen om förebyggande behandling?

Det känns som sunt förnuft att se över sin hälsa, så att du inte blir sjuk, eller hur? Och att man ofta blir sjuk i de stunder när man har tagit ut sig för mycket och man har blivit nedsatt i sitt försvar? Forskningen säger oss att ryggraden också kan “bli nedkörd”, lång tid före man börjar känna någon smärta. Vi vet att om hjärnan inte kan kommunicera effektivt med din bålmuskulatur, så kommer detta leda till en ökad risk att drabbas av skador i ländryggen. 3 Detta verkar rimligt eftersom när man saknar stabilitet i bålen så leder detta till ”mini-whiplash” skador i ryggraden varje gång som du rör dig eller lyfter en arm eller ett ben.

Om du böjer dig ner för att knyta skorna och får ont i ryggen, så har smärta inte kommit som en blixt från klar himmel, det har vanligtvis utvecklats under en längre tid utan att du märkt något. Det är som den sist droppen som fyller bägaren.

All den belastning som du utsätter dig för byggs upp över tid och påverkar hjärnans möjlighet att kommunicera med magmuskulaturen, och det som till slut behövs är en sista lilla sak som går fel, och man får ont. Målet med förebyggande behandling är att ”tömma bägaren” innan du hinner få någon smärta eller får en stor påverkan i ditt dagliga liv. Så forskningen visar att förebyggande kiropraktisk behandling är helt vettig.

Svensk forskningsstudie

En studie publicerad av svenska forskare 20184 visade på fördelarna med förebyggande behandling i en grupp med individer som led av ländryggssmärta. I den här studien följdes 328 patienter som uppsökte 40 olika kiropraktorkliniker (bl.a. Kiropraktorakuten). Om patienterna reagerade positivt på behandling vid första tillfället blev de upptagna i studien, och fick antingen förebyggande behandling under det kommande året eller så fick de höra av sig när de fick ont igen.

Studien kom fram till att de patienter som fick förebyggande behandling hade i snitt 13 dagar färre med smärta än kontrollgruppen. Denna studie indikerar att patienter som har haft ländryggssmärta bör få regelbunden kiropraktisk behandling oavsett om de har hunnit få några symptom eller inte. Studien visar att det är viktigt att hålla funktionen i ryggraden bra även om man inte har några symptom eller smärta.

Så om du vill prestera så bra som möjligt överväg förebyggande behandling hos en kiropraktor eftersom forskning visar att det fungerar och din ryggrad kommer att älska dig för det!

Referenser

  1. Adams J, et al. Spine (Phila Pa 1976) 2017;42(23):1810-16.
  2. Leboeuf-Yde C, Hestbæk L. Chiropractic & Osteopathy 2008;16:3-3.
  3. Cholewicki J, et al. Spine (Phila Pa 1976) 2005;30(23):2614-20.
  4. Eklund, et al. PLoS One 2018;13(9):e0203029.
Author

Super User

Vi hjälper dig till ett
liv i rörelse!