Skip to main content

Den Sista Droppen

Symptomen kommer sist

Väldigt många av de sjukdomar som belastar sjukvården idag är så kallade livsstilssjukdomar, och är ett resultat av åratal av nonchalerande. Hur man lever sitt liv och de val man gör ger upphov till övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom och många andra vanliga problem med hälsan. Det är lätt att bortse från dessa problem eftersom det oftast tar flera decennier innan symptomen uppkommer.

Om du åt en flottig hamburgare och detta omedelbart gav upphov till en hjärtattack, skulle du nog tänka dig för innan du åt en. Om man direkt gick ner i vikt när man tar trappan istället för hissen, skulle man nog alltid välja det hälsosamma alternativet. Om du fick ett blödande magsår eller en hopsjunken lunga så fort du blir arg, ledsen eller avundsjuk, skulle du nog dra dig för att ge utlopp för dessa känslor.

Men så fungerar det inte. Det kan ta år innan man ser eller känner några klara symptom. Då kan problemet, eller sjukdomen redan vara långt framskriden.

”Men då kan jag ta ett piller”, lurar vi oss själva. ”Det händer inte mig”, tänker vi och ljuger för oss själva. ”Bara idag också, sen ska jag ändra på saker och ting”, rättfärdigar vi våra tillkortakommanden med. Skadan är skedd. Det är knappt märkbart. Det är så obetydligt att det nästan inte betyder någonting.

Men det har betydelse. Det är därför många av våra patienter väljer att komma till oss regelbundet, utan att de har några symptom. De kontrollerar hur bra de fungerar, och tar hand om eventuella problem när de är små.

En känd person, som var ökänd för att nonchalera sitt välmående och som tog många dåliga beslut rörande sin hälsa sade: ”Om jag visste att jag skulle leva så länge, skulle jag tagit bättre hand om mig själv!”.

Author

Super User

Vi hjälper dig till ett
liv i rörelse!